Wees welkom. Ook jij mag er zijn!

Begeleiding bij eetproblemen

Wat is een eetprobleem?
Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa, Eetstoornis Niet Anderszins Omschreven (ES-NAO) en eetbuistoornis of Binge Eating Disorder (BED) zijn de officiële namen voor verschillende eetstoornissen. Bij een eetprobleem (bijv. emotie-eten) zijn de klachten milder en voldoen zij niet aan de diagnostische criteria van een eetstoornis. De consequenties voor het psychische en sociale leven kunnen wel belemmerend en beperkend zijn. Welke benaming ook, ze gaan over eten en niet eten. Over niet aan willen komen of willen afvallen. De angst om dik te worden. De een eet niet of te weinig. De ander eet wel maar kan geen maat houden. Ze gaan over braken, lijnen, laxeren, calorieën tellen, ‘verboden’ voedsel, overmatig bewegen etc. Kortom: een verstoorde, dwangmatige en obsessieve manier van omgaan met eten.

Er word officieel onderscheid gemaakt tussen eetproblemen en eetstoornissen. Omdat ik persoonlijk ‘eetstoornis’ een onaangenaam woord vind, gebruik ik alleen het woord eetproblemen.

Misvattingen, onbegrip en onwetendheid
Helaas heerst er op het hebben van een eetprobleem nog steeds een taboe, omdat er veel misvatting en onwetendheid is over eetproblemen. Hierdoor voel je je schuldig, schaam je je voor je eetprobleem en wil je het verborgen houden.  Er is veel onbegrip doordat mensen denken dat het hebben van een eetprobleem over eten gaat. Er is geen weet dat het hebben van een eetprobleem eigenlijk niets te maken heeft met eten, dun of dik zijn.

Nog een veel gehoorde misvatting is: ‘Alleen meisjes van zestien hebben eetproblemen.’ Men denkt dat de oorzaak van eetproblemen ligt aan het willen voldoen aan het ideaalbeeld dat wordt geschetst in modebladen en andere media. Dit is achterhaald en niet waar. De oorzaken liggen dieper en zijn veelzijdiger dan dat. Ook veel volwassen vrouwen gaan gebukt onder een eetstoornis. Ze schamen zich en hebben het idee dat ze de enige zijn die op volwassen leeftijd aan anorexia of boulimia lijden. Nog een vergeten groep zijn jongens en mannen.

Hoe herken je een eetprobleem?

 • Als je problemen hebt met je eetpatroon of je eetgedrag: met wát je eet, hoevéél je eet, wannéér je eet, waaróm je eet
 • Als eten of niet eten een obsessie voor je is: je bent er in je hoofd steeds mee bezig, je moet er steeds aan denken
 • Als eten, je eetpatroon of je eetgedrag zo’n grote rol speelt dat het je belemmert in je dagelijks leven
 • Voor de buitenwereld houd je je eetgedrag verborgen en je hebt enorme schuld- en schaamtegevoelens
 • Je hebt een negatief zelfbeeld en bent onzeker over je uiterlijk en ontevreden over je lichaamsgewicht
 • Je bent moe, snel prikkelbaar en hebt last van concentratieproblemen en slaapproblemen
 • Je gaat je steeds meer afzonderen van je sociale contacten en je wereldje wordt steeds kleiner

 

Hulp zoeken: geen wachttijd
Het is geen uitzondering dat als je een eetprobleem hebt, je dit vaak maanden en zelfs jaren verborgen hebt weten te houden voor de naasten om je heen. Uit schaamte, je ontkent misschien dat je een probleem hebt of je denkt en hoopt dat het vanzelf beter en over zal gaan. Helaas zijn eetproblemen zeer hardnekkig. Zoek daarom altijd en zo snel mogelijk professionele hulp. Hoe sneller je erbij bent, des te groter is de kans op volledig herstel.

Uit ervaring weet ik dat hulp zoeken moeilijk is. De drempel om contact te zoeken met een GGZ psycholoog of eetstoorniskliniek is hoog. Er zijn vaak lange wachttijden en de behandelingen zijn vaak niet op maat waardoor het kan zijn dat jij je niet op je plek voelt en de aanpak niet aansluit. Daarom wil ik je een veilig, deskundig en professioneel alternatief bieden. Persoonlijke één op één begeleiding van mij als ervaringsdeskundige. Tevens raad ik je altijd aan ook een afspraak te maken bij je huisarts voor een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek.

Wachttijd overbruggen
Ben je al zo moedig geweest om hulp te zoeken maar duurt het nog weken of maanden voordat je daadwerkelijk terecht kunt? Je kunt bij mij je wachttijd overbruggen. Het is belangrijk dat je nu ook direct doorpakt en dat wat op je hart ligt ook kwijt kunt zodat je eetprobleem niet verergerd. Er is niets vervelender en ontmoedigend dan te moeten wachten als je zo’n grote belangrijke stap hebt gezet.  

Voordelen van mijn ervaringsdeskundigheid:

 • Als geen ander weet ik wat het hebben van een eetprobleem is en hoe moeilijk het is om er in je eentje mee rond te moeten lopen en er vanaf te komen.
 • Ik weet hoe belangrijk het is dat je je veilig voelt en oprecht begrepen wordt.
 • Er is ‘als vanzelf’ meer begrip, herkenning en erkenning voor jouw eetprobleem.
 • Je weet zeker, je bent niet de enige. Hierdoor zul je je minder schamen, schuldig voelen en je niet zo ‘vreemd’ of ‘anders’ voelen.
 • Ik weet dat een eetprobleem niet over eten gaat en hoe belangrijk het is om de hele problematiek aan te pakken.
 • Mijn kennis en aanpak komt uit mijn eigen ervaring en is niet omkaderd in een boek.
 • Ik bied behandeling op maat. Een persoonlijke, individuele benadering en geen standaard protocollen. Ik zie jou als een uniek persoon.

 

Een eetprobleem heeft eigenlijk niets te maken met eten. Eten of niet eten is de uiting die jij geeft aan jouw achterliggende probleem. Vaak heeft het te maken met de manier waarop je met jezelf omgaat. Hoe je tegen jezelf aankijkt, tegen anderen en de wereld om je heen.

Het heeft te maken met je zelfbeeld. Je eigenwaarde. Met angst om te leven. Zichtbaar zijn. Durven voelen. Het heeft allemaal te maken met gevoelens van onzekerheid, angst, schaamte, schuld en eenzaamheid. Je bent kritisch op jezelf en legt de lat enorm hoog. Door begeleiding te zoeken kunnen we samen op zoek gaan naar het achterliggende probleem. Je leert je emoties beter te reguleren en je leert je gevoelens in het juiste perspectief te zien. Zodat jij stap voor stap vrij kunt zijn van je eetprobleem.

HSP en eetproblemen
Wist je trouwens dat eetproblemen en hooggevoelig zijn vaak samen gaan? Als hoogsensitief persoon krijg je dagelijks veel prikkels en indrukken binnen en het verwerken daarvan is enorm intens en veel tegelijkertijd. Het kan teveel voor je worden en je gaat dan op zoek naar manieren om hier mee te kunnen dealen. Een eetprobleem kan een hoop gevoelens onderdrukken of tijdelijk uitschakelen en wordt daarom soms juist ontwikkeld bij mensen die hoogsensitief zijn. 

Vol

Ik ben zo vol...

Voel me zo vol...

Vol angst

Vol verdriet

En vol pijn

Maar toch voel ik me

Ook zo leeg...

En eenzaam

Niet begrepen

En zo alleen...

Een gedicht van Marit uit VEN gedichtenbundel

Kennismaken

Graag nodig ik je uit voor een vrijblijvend en oriënterend kennismakingsgesprek. Neem voor meer informatie contact op.

Je naam (vereist)

Je email (vereist)

Je telefoonnummer

Onderwerp

Je bericht