Wees welkom. Ook jij mag er zijn!

8 tips voor een fijne vakantie

Op vakantie gaan met een hoogsensitief kind kan een uitdaging zijn. Als je als ouder ook nog zeer sensitief bent, is de uitdaging misschien nog groter. Dat heeft alles te maken met dat je kind tijd en begeleiding nodig heeft om aan te komen op de vakantieplek. Het is er immers compleet anders dan thuis. Andere slaapplaats, andere omgeving, andere geuren, wellicht een andere taal, andere sferen en vaak nog geen veilige plek om je alleen terug te trekken. Sensitieve kinderen (en volwassenen) ervaren veel diepgaander en verwerking van indrukken en wennen aan de nieuwe plek vraagt daarom meer tijd. Geef je kind die ruimte en toon begrip. Zorg als ouder ervoor dat jij een baken bent voor je kind zodat de nieuwe omgeving veilig en vertrouwd ontdekt kan worden. Deze 8 tips gaan je er bij helpen.

  1. Betrek je kind bij je voorbereidingen. Kijk alvast samen op internet hoe het eruit ziet. Maak een kalender met de vertrekdatum (met vakjes om de dagen af te vinken). Vertel hoe lang de reis duurt, hoeveel overnachtingen en waar.
  2. Laat ze meedenken over hun bagage en geef een koffertje/tas voor eigen spulletjes. Wellicht is het fijn om het kussen met de vertrouwde geur van thuis mee te nemen.
  3. Ga ontspannen op reis. Vertrek liever iets later zodat je in rust kan vertrekken. Als je vertrekt met de nodige stress, is de kans groter dat deze opgefokte energie nog enige tijd doorwerkt.
  4. Ga samen de nieuwe omgeving verkennen. Zorg dat het niet te overweldigend is. Doseer de nieuwe indrukken en prikkels zo veel mogelijk.
  5. Creëer een vast ochtend- en avondvakantieritueel. Het geeft rust wanneer de dag steeds volgens hetzelfde herkenbare patroon begint en eindigt.
  6. Bespreek (bijvoorbeeld tijdens het ochtendritueel) wat jullie deze dag gaan doen. Zorg voor zo min mogelijk verrassingen.
  7. Plan niet teveel uitstapjes. Zorg voor voldoende rustmomenten. Op en rond de camping of het park is vaak genoeg te doen. En even niets doen mag ook.
  8. Sensitieve kinderen hebben tijd nodig om indrukken te verwerken. Misschien willen ze zich af en toe even terugtrekken uit het gezelschap. Lekker alleen zijn op hun kamer of in de tent. Gun ze dat, zeg vooral niet dat ze ongezellig zijn!spelen op strand_low res
Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *