Wees welkom. Ook jij mag er zijn!

5 tips + bonustip: Hoe help je je kind bij veranderingen

  1. Bereid je kind voor. Vertel vooraf wat er gaat gebeuren of verken het eerst samen.
    Ga samen rondkijken en/of vertel en houd je daarbij aan de feiten zodat je kind enigszins een beeld kan vormen. Leg je kind geen extra druk op door opmerkingen over jouw verwachtingen hoe jij wilt dat je kind zich gedraagt. Win extra informatie in ook bij niet alledaagse schoolactiviteiten zoals een Sinterklaasfeest, kerstdiner, schoolreisje, excursie. Een dergelijke opsomming van feiten geeft duidelijkheid en houvast. Vermijd dat je zomaar 5 minuten van te voren een in jouw ogen onschuldige verandering doorgeeft. Een kind heeft tijd nodig om informatie te verwerken en gevoelige kinderen hebben gewoonweg iets meer tijd nodig. Laat hen wennen aan het idee.
  2. Laat vooral de emoties van je kind gewoon aanwezig zijn.
    Het is niet erg als je kind ergens moeite mee heeft. Hij/zij mag boos zijn en zelfs overstuur raken. Help je kind door te bevestigen wat je kind voelt en ervaart door emoties en gevoelens te benoemen. Dit helpt je kind op te groeien met een positief zelfbeeld. En als jij het toestaat, kan het zo weer over zijn. Vaak wil je dat je kind gewoon rustig reageert, maar dan vraag je in feite om zijn/haar emoties te negeren. Niet doen!
  3. Hoe ervaar jij verandering?
    Jij bent een spiegel voor je kind. Reageer je zelf heel heftig of gestrest, dan kan het zijn dat je kind dit oppikt. Bedenk of je je verzet tegen veranderingen. Als jij de controle meer kunt loslaten en mee kunt bewegen met dat ‘wat is’, heerst er direct ook weer meer rust in het gezin.
  4. Heb vertrouwen in je kind.
    Als je kind ergens moeite mee heeft, kan je dat als ouder flink raken. Gevolg is dat het voor je kind dan alleen maar lastiger wordt. Heb vertrouwen in je kind, dat je kind het aan kan, en dat het zijn ervaringen mag hebben waar het ook weer sterker uitkomt. Wanneer jij je kind zelfvertrouwen meegeeft en laat zien dat jij achter iedere beslissing staat, zal hij/zij in de loop der jaren een beslissing vanuit het hart kunnen maken. Dit neemt overigens niet weg dat de gevoeligheid niet minder wordt. We hebben nu eenmaal te dealen met deze wereld en je hebt als ouder mede als taak om je kind daar op voor te bereiden. Daarom is het belangrijk dat jij jezelf en je kind gesteund en krachtig voelt.
  5. Luister naar jezelf en laat meningen van anderen los.
    Jij weet het beste hoe je kind in elkaar steekt en hoe je met dit soort situaties moet omgaan. Door je kind te pushen of juist teveel te beschermen maak je de situatie alleen maar erger. Alles mag er zijn. Erken het, en benoem het. Ontken of negeer het niet. Uitspraken als ‘Je moet je er overheen zetten’, zijn schadelijk. Stimuleer dat je kind zijn/haar gevoel juist aanwezig durft te laten zijn. En dat geldt ook voor jou. Je kind mag zijn emoties hebben en jij ook. Door ze te aanvaarden kan het weer anders worden.
  6. Bonustip
    Geef iets van thuis mee.
    Overbrug de kloof die een hoogsensitief kind kan ervaren tussen thuis en een andere omgeving, of nieuwe situatie, door iets vertrouwds van thuis mee te geven. Dat mag een knuffel zijn. Het handigst is een klein voorwerp die in een broekzak past en niet te verliezen is. Houdt dit voorwerp thuis samen vast op een moment dat je kind zich veilig en prettig voelt. Vraag je kind om zich bewust te zijn van dit gevoel en bevestig het met een uitspraak als ‘ik ben sterk’, “ik kan het aan”, “ik ben oké’, of ‘ik voel me veilig’. Leg je kind uit dat als hij/zij ergens is waar het zich niet prettig voelt, het voorwerp kan vastpakken of aanraken, de uitspraak (in zichzelf) kan herhalen en daarmee het gevoel van veiligheid kan oproepen dat er thuis was.
Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *