Wees welkom. Ook jij mag er zijn!

Overgave en loslaten. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Overgave en loslaten. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Merk je het ook dat er veel gaande is? Kijk maar eens om je heen. Hoeveel mensen zitten er momenteel in een turbulente tijd? Misschien jijzelf wel of een naaste. Het lijkt alsof er collectief een wake-up call is uitgezonden. Wakker worden!

Het lijkt een tijd te zijn waar we niet meer om de zaken heen kunnen draaien. De waarheid kan keihard vanuit de schaduw in het licht komen te staan. Het mag anders! Het moet anders! Opeens wordt je leven 180 graden gedraaid. Dat is heftig, ook als je dit als naaste van iemand meemaakt. Alle zekerheid die je dacht te hebben en waar je aan vasthield, valt weg. Dan kun je niet anders dan je overgeven aan hoe het levenspad loopt en moet je de controle loslaten. En zoiets kan een kettingreactie veroorzaken. Doordat je wakker bent geschud wordt er opeens van alles bij je geopend en worden je dingen duidelijk. Vaak dingen die je alle langere tijd genegeerd of weggestopt hebt.

kettingreactie
Ik ervaar dit momenteel aan den lijve en maak het van dichtbij mee. Het is voor mij een tijd van loslaten en overgave. Zo voel ik mij machteloos in het ziekteproces van een dierbare. Het slechte nieuws van zijn ziekte zette mijn leven op zijn kop. De waarheid is zo hard, die wilde ik niet horen.

Tegelijkertijd openende dit ook iets in mij waardoor er een verlangen, dat ik diep had weggestopt, naar de oppervlakte kwam. En dat kon en wilde ik niet langer meer negeren. Hoe kwetsbaar ik mij ook voelde, ik heb mij geuit: ik heb mijn verlangen neergelegd bij iemand die me ook zo dierbaar is. En nu moet ik het loslaten en is het aan die ander. Overgave en loslaten dus. Makkelijker gezegd dan gedaan.

De mind en het hart
Dat verlangen had ik al eerder en vaker gevoeld. Maar een stemmetje in mij zei: ‘Je hebt toen die keuze gemaakt, dat was toch de juiste(?). Punt. Niet meer over nadenken.’ En dat gevoel dan, dat ik voel? ‘Dat zal wel niet kloppen. Gewoon doorgaan. Niet naar luisteren. Het gaat straks wel weer beter.’ Maar mijn lijf en hart gaf aan dat wat dit stemmetje zei, niet klopte.

De mind zegt dit en het hart zegt dat. Waar moet je dan naar luisteren? Als je het hart al kunt horen. De mind schreeuwt er vaak overheen en vindt overal wat van. Protesteert. Houd niet van verandering. Wil zekerheid en wil vast blijven houden aan het bekende. Daarmee probeert het de angsten of de (harde) waarheid te onderdrukken. En het hart weet waar je echt naar verlangt en wat je nodig hebt. Alleen als je niet gewend bent om je hart te volgen is het best lastig daarop te durven vertrouwen. Alles voelt wiebelig en maakt je onrustig. Dus stop je het weer diep weg. Want je denkt als ik er geen aandacht aanbesteed, gaat het wel over. Of je zet het uit je hoofd omdat je denkt dat het onmogelijk is.

En zo ga je door. En gaat het leven verder. Je hebt je leven op de rit. Je bent best tevreden. Je bent gezond. Hebt een goede baan. Woont in een mooi huis met de auto voor de deur. Je hebt een relatie of bent happy single. Elk weekend is volgeboekt met leuke uitjes en vrienden. Je hebt niets te klagen. Toch?

En misschien geldt dat niet voor jou en verzucht je had ik dat maar. En ben jij jezelf zo aan het saboteren dat ondanks de ontevredenheid je nog steeds geen actie onderneemt.

Oefening
Of je nu vindt dat je niets te klagen hebt of ontevreden bent, ik wil je uitnodigen het volgende te doen: Neem (dagelijks) een moment van stilte voor jezelf. Klik hier voor de oefening hoe je dat kunt doen. En kom niet met smoezen aan dat je daar geen tijd voor hebt etc. Want zeg eens eerlijk:

Waar ben je eigenlijk mee bezig?
Is dit het leven wat je wilt? Werk. Relatie.
Waar ben jij  in jouw eigen levensverhaal? Speel je een rol?
Wat wil je echt? Wat vind jij belangrijk?

Veranderingen zijn spannend
De volgende stap is je verlangen uiten en actie ondernemen. Er volgt een onrustige tijd. En dat is vaak wat het lastig maakt. Je voelt je kwetsbaar: zo uit je comfortzone. Veranderingen zijn vaak spannend en kun je als bedreigend ervaren. Het betekent dat je de (schijn)zekerheden los moet laten en niet zeker weet wat er komen gaat. Het onbekende. Angsten. Gedachten. Emoties. De onzekerheid maakt je gek. Crisis. Je raakt verlamd. Je vlucht ervoor weg. Je vecht ertegen. Je komt in een periode van ‘het niet weten’. En vaak is er een innerlijke strijd gaande tussen mind en hart.

Ik las het volgende: Er is maar een zekerheid en dat is: alles verandert. En ‘Als alles verandert, verander dan alles’. (Boek van Neil Donald Walsh.)

Verborgen schat
Deze woorden bleven bij mij nagalmen. Verandering uit zich vaak eerst in crisis omdat we ons er tegen verzetten of ertegen vechten. Dit maakt het zwaar. Maar als we meebewegen met de natuurlijke beweging, ons hart durven volgen en in vertrouwen kunnen zijn, dan ontvouwt zich ook wat anders. Een kans. Een mogelijkheid. Een verrijking. Als een verborgen schat. Iets wat waardevoller is dan je dacht te hebben.

Het is hard werken. Ik merk het zelf ook keer op keer. En stap, als ik even niet oplet in de zwaarte van gedachten en angsten die mij verlammen. Maar weet dat je iedere dag weer kunt kiezen voor vertrouwen en lichtheid en dat geeft zoveel ruimte. En de ene dag of het ene moment is makkelijker dan de andere dag of een volgend moment, maar weet dat je altijd een keuze hebt. Je blijft daar waar je zit of je beweegt mee en volgt je hart. Zoek vaker de stilte op en maak verbinding met jezelf. Met de ander. Spreek je uit. Volg het en ga ervoor! Dat is leven. En dat voelt heel kwetsbaar en tegelijkertijd bevrijdend. Het is tijd om los te laten.

Is het voor jou ook tijd voor verandering? Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Oefen. Deel het met een ander. Vind een luisterend oor. Of neem met mij contact op.

jabbertje herfst loslaten

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *