Wees welkom. Ook jij mag er zijn!

Moet je anderen laten weten dat je hoogsensitief bent?

Dit is een vervolg op: Hooggevoeligheid een hype? Over labels en diagnosticeren.

Moet je anderen nu wel of niet laten weten dat jij of je kind hoogsensitief (of welke term dan ook) is?

Weet, je bent hoogsensitief (of welke term dan ook), maar je bent meer dan dat. Voor veel HSP’s is het een eye-opener als ze eindelijk weten waarom ze anders zijn. Erken jezelf daarin. Het is fijn dat je het nu kunt benoemen, maar ga je er niet mee identificeren. Je gaat je er dan namelijk mee vereenzelvigen en naar gedragen. Waardoor je jezelf te kwetsbaar op gaat stellen en er naar gaat leven en wellicht teveel situaties gaat vermijden. Dit geldt ook voor je kind.

Benoem het alleen als je zeker weet dat de ander je zal begrijpen en als het echt van belang is. Je kunt je bij onbegrip persoonlijk afgewezen en aangevallen voelen. En dat is niet wat je wilt. Moet je daarom niets zeggen? Nee, zeker niet. Vermijd alleen liever het woord hoogsensitief (of welke term dan ook) wanneer je verwacht dat mensen kunnen gaan fronsen en met hun ogen rollen. Zeg liever iets over de omstandigheden.

Gun kinderen hun eigen label.indd

 

 

 

2 commentaren

  1. 16 oktober 2015    

    Een goeie vind ik, om wijs te leren inschatten wanneer het zinnig is en wanneer niet, om iets over je eigen hooggevoeligheid te zeggen, of over die van je kind. Ermee te koop lopen wekt idd weerstand op, en niet serieus genomen worden is nou juist wat je wilt vermijden.
    Soms merk ik echter dat het wel handig is, om het woord expliciet te gebruiken, als ik bv zie dat hooggevoelige kinderen duidelijk niet worden begrepen door hun ouders en/of leerkrachten. Zo sneu vind ik om ze in de knel te zien komen. Zulke prachtige kinderen die steeds tegen muren oplopen. Dan knoop ik wel eens een praatje aan met zo’n ouder, en tast af of ze ervoor open staan. Wel spannend, maar vaak met mooie gevolgen…

    • petravandergulik
      16 oktober 2015    

      Leuk dat je reageert. Goed hoe je dat doet! Het is ook mijn bedoeling niet om het woord helemaal te vermijden want het geeft ook een ingang en herkenning. Het is alleen wel elke keer aftasten en afhankelijk van de setting. Zeker op privé gebied. En als coach vind ik het wel belangrijk hier aandacht voor te vragen bijvoorbeeld via lezingen op scholen of met de ouders. Dan heeft het een andere functie en is het benoemen juist heel waardevol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *